Συναυλία για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου συμμετείχε στην πανηγυρική συναυλία που διοργανώνει η Διοίκηση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΕ (1918-2018).
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε, με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη».

Θερμές ευχαριστίες στον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. Γιάννη Παναγόπουλο για τη στήριξη της Χορωδίας αλλά και στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου Σάββα Χατζησάββα.

Ο κορυφαίος Έλληνας καλλιτέχνης ετοίμασε ένα πρόγραμμα – γιορτή μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, τη Βιολέτα Ίκαρη και τον Δημήτρη Μυστακίδη μαζί με μια εξαιρετική ορχήστρα και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου που μεταβαίνει στην πρωτεύουσα επί τούτου.
«Διαλέγω τραγούδια που έχουν σχέση με τον κόσμο της εργασίας, τους αγώνες, τις απεργίες κτλ.. Έχω μερικά δικά μου τέτοια, υπάρχει επίσης Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Καζαντζίδης, Ρασούλης, Λοΐζος, Κηλαηδόνης, Γιώργος Μπάτης, Γενίτσαρης αλλά και Μπητλς, Τζον Λένον, Γούντι Γκάθρι, το τραγούδι του Νίνο Ρότα για τους Σάκο και Βαντσέτι και άλλα» δηλώνει ο τραγουδοποιός.

Δείτε βίντεο απόσπασμα από το κανάλι του Μουσικού Σχολείου Ρόδου στο youtube:

 

Η Χορωδία  αποτελείται από τις μαθήτριες που την έχουν επιλέξει σαν υποχρεωτικό μουσικό σύνολο μεταξύ των άλλων. Τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα λαμβάνοντας μέρος σε γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σχολείου, σε παραστάσεις που διοργάνωσαν άλλοι φορείς της πόλης μας.
Έχει επίσης συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ, σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια (ως εργαστηριακή χορωδία), στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και σε πολλές άλλες περιστασιακές εμφανίσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν η παρουσίαση του έργου «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μ. Θεοδωράκη το 2001, και του έργου «Ρωμιοσύνη» του ιδίου συνθέτη, το 2003 στο Εθνικό Θέατρο της πόλης μας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρόδου και  μουσική διεύθυνση του Τάσου Καρακατσάνη.
Στο 4ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ρόδου το 2002 απέσπασε χάλκινο μετάλλιο ενώ στο 6ο Φεστιβάλ το 2004, αργυρό μετάλλιο και την καλύτερη βαθμολογία Ελληνικής Χορωδίας τραγουδώντας ανάμεσα σε πολύ αξιόλογες χορωδίες της Ευρώπης.
Στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες κατακτά κάθε χρόνο το Πρώτο Βραβείο, ενώ στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες στην Αθήνα έχει αποσπάσει Γ? βραβείο (2001), Β? βραβείο (2002) και για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2003, 2004, 2005) το Α? βραβείο. Στην τελετή απονομής των βραβείων των μαθητικών αγώνων το 2003 παρουσίασε το πρόγραμμά της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχει λάβει μέρος στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Το 2010 σε συνεργασία με το Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης  παρουσίασε την όπερα «Καναρίνι» του Γιάννη Δροσίτη στο θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Όπερας.
Το 2011 συνεργάστηκε με τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Κυπουργό και την «Ορχήστρα των Κυκλάδων», στη συναυλία του Συνθέτη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Tον Μάρτιο του 2014 η χορωδία έλαβε μέρος στο 6ο  φεστιβάλ σχολικών χορωδιών στην Καρδίτσα, όπου απέσπασε μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες, ενώ τον Μάιο της ίδιας χρονιάς έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο της Κρήτης με αφορμή τα εόρτια για τα 25 χρόνια από την ίδρυση των Μουσικών Σχολείων.
Το 2016 συμμετείχε στην τελετή έναρξης του 36ου συνεδρίου της Γ.Σ.Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο,  και με την χορηγία της έλαβε μέρος στο 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπλίου, όπου κατέκτησε Χρυσό Μετάλλιο και Α? Βραβείο στην κατηγορία παιδικών χορωδιών.
Toν Mάιο του 2017 η χορωδία παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της 2ης συνδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την σταθερότητα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Η Χορωδία σήμερα αποτελείται από 40 μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρόδου, είναι τρίφωνη και τη διδασκαλία και διεύθυνσή της έχει από το σχολικό έτος 1999-2000 μέχρι σήμερα, ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου, κ. Μιχάλης Καλαεντζής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...