Εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου
Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου εγγράφονται μαθητές/τριες, απόφοιτοι των Δημοτικών Σχολείων, ύστερα από επιλογή μέσω “μουσικών δοκιμασιών” που δεν απαιτούν γνώση μουσικού οργάνου ή θεωρίας της μουσικής.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Εισαγωγικών Εξετάσεων Α’ Γυμνασίου για το σχ. έτος 2022-2023:
Παρακαλούμε τους/τις επιτυχόντες/χούσες, να προσέλθουν στο Σχολείο μας την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στις 10:00, για την παρουσίαση οργάνων και τη διαδικασία εγγραφής.

Δείτε ένα βίντεο για την προετοιμασία των εισαγωγικών εξετάσεων, στο κανάλι του Σχολείου μας στο youtube:
Είναι σημαντικό να τονισθεί ξανά, ότι οι υποψήφιοι/ες δε χρειάζεται να έχουν μουσικές γνώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, καλούνται να δείξουν ικανότητες μουσικής αντίληψης στα παρακάτω:
Α. Αντίληψη του ρυθμού
1. Ο/Η εκπαιδευτικός θα δώσει με παλαμάκια στον/στην υποψήφιο/α μαθητή/τρια ένα απλό, σύντομο και απολύτως συγκεκριμένο ρυθμικό σχήμα, το οποίο καλείται ο/η μαθητής/τρια να επαναλάβει. Το ρυθμικό αυτό σχήμα θα παιχτεί από τον/την εκπαιδευτικό δύο φορές διαδοχικά.
2. Σε επόμενη φάση ζητείται από τον /την εξεταζόμενο/η να συνοδεύσει με παλαμάκια, χρησιμοποιώντας ένα σταθερό ρυθμικό σχήμα, το τραγούδι που επέλεξε να τραγουδήσει ο/η ίδιος/ιδια.
Β. Ακουστική ικανότητα
1. Ο/Η υποψήφιος/α, ακούγοντας από τον/την εκπαιδευτικό τυχαία επιλεγμένες νότες στο πιάνο, καλείται να αναγνωρίσει τη μεταβολή του τονικού ύψους και να την καταδείξει κινώντας το χέρι του/της αναλόγως προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
2. Στη συνέχεια, αναπαράγει με τη φωνή του/της διαστήματα, μικρές μουσικές φράσεις που εκτελούνται στο πιάνο από τον/την εκπαιδευτικό.
3. Τέλος, στο τρίτο μέρος αυτής της εξέτασης, ο/η εξεταζόμενος/νη πρέπει να απομνημονεύσει και να επαναλάβει σε ξυλόφωνο ή μεταλλόφωνο μικρές μελωδικές φράσεις μέχρι 5 φθόγγων και σε έκταση μιας οκτάβας, τις οποίες θα παίξει στο πιάνο ο εκπαιδευτικός.
Γ. Φωνητική ικανότητα
1. Ο/Η υποψήφιος/α καλείται να τραγουδήσει ένα τραγούδι της επιλογής του/της.
2. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του πιάνου που παίζει ο/η εκπαιδευτικός, ελέγχεται η δυνατότητα του/της μαθητή/τριας να μεταφέρει το τραγούδι σε άλλες κοντινές τονικές βάσεις, η τονική του ακρίβεια καθώς και η ποιότητα της φωνής του/της.
Δ. Εκτέλεση (προαιρετικά) μουσικού οργάνου
Αν ο/η υποψήφιος/α διαθέτει γνώσεις σε κάποιο μουσικό όργανο, μπορεί προαιρετικά να ερμηνεύσει ένα μουσικό έργο της επιλογής του/της, επιπέδου αντιστοίχου τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής.
NEO: Σχετικά με τις γραπτές ακουστικές εξετάσεις: σύμφωνα με νέα εγκύκλιο με αρ. πρ. 62143/Δ2 της 26/05/2022, οι γραπτές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, ταυτόχρονα σε όλα τα Μουσικά Σχολεία:
Οι υποψήφιοι/ες μαθητές/τριες ακούγοντας ηχογραφημένα μουσικά παραδείγματα από ένα CD, καλούνται να ανταποκριθούν σε 4 μουσικά παιχνίδια:
- Στο πρώτο παιχνίδι πρέπει να αναγνωρίσουν πόσες φορές επαναλαμβάνεται μια συγκεκριμένη μελωδική φράση (μουσικό θέμα ή μοτίβο) σε ένα έργο που μεταδίδεται από το CD και να σημειώσουν τον αριθμό στο αντίστοιχο κουτάκι του πρώτου παιχνιδιού. Η φράση αυτή παίζεται αρχικά μεμονωμένη, ώστε να είναι ευκολότερη η αναγνώρισή της από τους/τις υποψηφίους/ες.
- Στο δεύτερο παιχνίδι πρέπει να σημειώσουν στο αντίστοιχο κουτάκι τον αριθμό (ΟΧΙ το όνομα) των μουσικών οργάνων, τα οποία ακούγονται στο συγκεκριμένο μουσικό απόσπασμα που μεταδίδεται από το CD.
- Στο τρίτο παιχνίδι καλούνται να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν την κατηγορία (Έγχορδα, Πνευστά ή Κρουστά) στην οποία ανήκουν τα μουσικά όργανα που ακούγονται σε 8 σύντομα μουσικά αποσπάσματα του CD.
- Στο τέταρτο παιχνίδι αντιστοίχισης, οι υποψήφιοι/ες παρατηρούν στο ειδικό έντυπο χαρακτηριστικούς τίτλους μουσικών κομματιών δίπλα σε κουτάκι. Οι τίτλοι αυτοί δίνονται σε τυχαία σειρά και αντιστοιχούν σε 6 σύντομα μουσικά κομμάτια που θα ακουστούν από το CD. Το ζητούμενο σε αυτό το παιχνίδι είναι να σημειώσουν οι υποψήφιοι/ες σε κάθε κουτάκι τον αριθμό του κομματιού στο οποίο, κατά την κρίση τους θα ταίριαζε ένας από τους τίτλους που δίνονται.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2241067850, 2241065651, στο email gmousrod@sch.gr.