Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Σχολείου μας…

Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1993, κατόπιν πρότασης της καλλιτεχνικής επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, την οποία έκανε αποδεκτή ο τότε δήμαρχος Ρόδου Μ. Κόκκινος. Οι αντιδράσεις, πολλές και ποικίλες. Υπήρξαν πολλοί όμως που πίστεψαν στο νέο θεσμό, και τον στήριξαν στα πρώτα του βήματα. Ανάμεσά τους, ο τότε δημοτικός σύμβουλος Μ. Μπαλάνος, ο πρώτος ίσως που πίστεψε στο σχολείο, ο τότε Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης Α. Μαρίνος, οι γονείς των 28 παιδιών με τα οποία ξεκίνησε το σχολείο με ένα τμήμα στην Α’ Γυμνασίου, καθώς και το τότε ολιγομελές προσωπικό του σχολείου: ο Διευθυντής Ν. Ζερβός και οι καθηγητές Π. Γιαννακίτσα (φιλόλογος), Θ. Τσιμπούρη (πιάνο), Ε. Χατζηνικολάου (πιάνο), Κ. Λουκάς (μαθηματικός) και για συμπλήρωση ωραρίου οι Β. Κατταβενάκης (θεωρητικά μουσικής), Η. Αναστασιάδης (λύρα), Σ. Περσελής (λύρα), Γ. Παραγυιός (λύρα), Ε. Σταθά (πιάνο), Ι. Δερμιτζάκης (βιολί).
Το σχολείο αντιμετώπισε πρόβλημα στέγασης. Για λίγες μέρες στεγάστηκε στο Ροδίνι, στο εκεί δημοτικό κατάστημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 6ο Γυμνάσιο Ρόδου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Θέρμαι». Ο Διευθυντής της Τουριστικής Σχολής Α. Στάμος, προσπάθησε να βοηθήσει όσο του επέτρεπαν οι συνθήκες.

Στο μεταξύ το σχολείο έφτασε στον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας του. Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης είναι τότε ο Α. Μαυρόπουλος, που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Τη δεύτερη χρονιά το σχολείο λειτουργεί με 3 τμήματα, 2 στην Α΄ Γυμνασίου (49 μαθητές) και 1 στη Β΄ Γυμνασίου (25 μαθητές). Ωστόσο, το πρόβλημα της στέγης συνεχίζεται. Οι αίθουσες που είχαν παραχωρηθεί στο «Θέρμαι» δεν επαρκούν και οι καθηγητές αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν μάθημα στα μαγειρεία ή και στο προαύλιο όταν ο καιρός το επιτρέπει. Το προσωπικό αυτή τη χρονιά εκτός από τον Διευθυντή κ. Ζερβό είναι οι καθηγητές Μ. Παυλίδου, Μ. Σωτηράκη (φιλόλογοι), Κ. Λουκάς (μαθηματικός), Η. Χατζηνικολάου (φυσικός), Γ. Συντιχάκη (γερμανικών) και ως μουσικοί οι Θ. Τσιμπούρη, Ε. Σταθά, Ε. Βολονάκη, Α. Σαντορινιού, Ε. Ιωαννίδου, Β. Κατταβενάκης, Π. Κουβαράς, Η. Αναστασιάδης, Σ. Περσελής, Γ. Παραγυιός, Γ. Κώτης, Σ. Χατζηνικολάου, Χατζήπαπας (θέατρο), Θ. Αθανασόπουλος (καλλιτεχνικά).

Τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του για πρώτη φορά το σχολείο λειτουργεί με κάποια άτομα μόνιμο προσωπικό. Είναι οι μουσικοί Β. Κατταβενάκης (θεωρητικά), Θ. Τσιμπούρη (πιάνο), Ε. Χατζηνικολάου (πιάνο). Το πρόβλημα στέγασης λύνεται προσωρινά με τη μεταφορά του σχολείου στο «Γκολφ» Αφάντου το οποίο προσφέρει ο Ε.Ο.Τ. για τη λειτουργία του, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Νομάρχη Ι. Παρασκευά, του Διευθυντή του σχολείου Ν. Ζερβού, του προέδρου του συλλόγου γονέων Γ. Σταυρίδη και του Διευθυντή της ΑΣΤΕΡ Α. Στάμου, καθώς και του Διευθυντή του Ε.Ο.Τ. Καστελλοριζιού. Παράλληλα ξεκινά η ανέγερση του νέου σχολείου στην περιοχή Ασγούρου σε έκταση του Δημοσίου που παραχωρήθηκε γι? αυτόν το σκοπό. Το σχολείο αυτήν τη χρονιά λειτουργεί με πλήρες Γυμνάσιο ως εξής: A΄ Γυμνασίου/1 τμήμα (30 μαθητές), Β΄ Γυμνασίου/2 τμήματα (42 μαθητές), Γ΄ Γυμνασίου/1 τμήμα (25 μαθητές). Τα πρώτα βραβεία ήρθαν στο σχολείο το Μάιο του 1996 όταν συμμετείχε στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Μουσικό Αγώνα όπου απέσπασε το Β’ βραβείο Βυζαντινής Χορωδίας, 1ο βραβείο στο πιάνο και Α’ έπαινο στην ευρωπαϊκή χορωδία. Τον επόμενο χρόνο στη 2η διοργάνωση εδραιώθηκε η θέση του σχολείου με 4 πανελλήνια πρώτα βραβεία στους εξής τομείς: 1) βυζαντινή χορωδία, 2) παραδοσιακή χορωδία – ορχήστρα, 3) παραδοσιακά όργανα (βιολί, καρπάθικη λύρα), καθώς και Β΄ πανελλήνιο βραβείο στο παραδοσιακό τραγούδι.

Κατά την 4η χρονιά λειτουργίας του (σχολικό έτος 1996-1997) ιδρύεται το Μουσικό Λύκειο που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ενότητας του Μουσικού Σχολείου (Γυμνάσιο, Λύκειο), ενώ παράλληλα η θεμελίωση του νέου σχολείου, που γίνεται από τον Νομάρχη Ι. Παρασκευά, δίνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του σχολείου. Το έργο που επιτελείται αρχίζει να πείθει και τους πιο δύσπιστους και οι υποστηρικτές του σχολείου αυξάνονται.

Το Σεπτέμβρη του 1997 το σχολείο μεταφέρθηκε στο νέο κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Ασγούρου.

Το κτίριο στοίχισε 750.000.000 δρχ. και το 75% της χρηματοδότησης καλύφθηκε από κοινοτικά κονδύλια.

Έκτοτε, οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι συνεχείς και με πάρα πολλές διακρίσεις όχι μόνο σε καλλιτεχνικούς, αλλά και επιστημονικούς διαγωνισμούς.

Στα τόσα χρόνια της λειτουργίας του, το Σχολείο έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, είτε σε δικές του παραγωγές, είτε σε συνεργασία τόσο με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της Δωδεκανήσου όσο και άλλων περιοχών της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου διαθέτει Αμφιθέατρο για εκδηλώσεις, Εστιατόριο για την σίτιση των μαθητών/τριων, αίθουσα Γυμναστικής, αίθουσα Καλλιτεχνικών, εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και εργαστήριο Πληροφορικής. Στους εσωτερικούς χώρους, εκτός από τις 15 αίθουσες διδασκαλίας των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, περιλαμβάνονται και 30 αίθουσες όπου διδάσκονται τα διάφορα μουσικά μαθήματα-όργανα, όπως Χορωδία (ευρωπαϊκή και παραδοσιακή), Πιάνο, Κλασική και Ηλεκτρική Κιθάρα, Βιολί (κλασικό και παραδοσιακό), Βιολοντσέλο, Φλάουτο, Σαξόφωνο, Σύγχρονα και Παραδοσιακά Κρουστά, Λύρα, Λαούτο, Σαντούρι, Ταμπουράς, Μπουζούκι, Ακορντεόν κ.α.

Σήμερα, το Μουσικό Σχολείο Ρόδου λειτουργεί με 15 τμήματα: 9 στο Γυμνάσιο (από 3 σε κάθε τάξη) και 6 στο Λύκειο (από 2 σε κάθε τάξη).

Χώροι του Μουσικού Σχολείου Ρόδου:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...