Επέτειος 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Εξ αποστάσεως πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση του Σχολείου μας για την Επανάσταση του 1821, την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.

Είχαμε τη χαρά και την τιμή, να είναι κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Σπύρος Συρόπουλος, μετά από κοινή πρόσκληση του Σχολείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η διάλεξη του είχε θέμα την «Επανάσταση και Διπλωματία». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ρόλο της διπλωματίας και των ανθρώπων του πνεύματος στην προσπάθεια οργάνωσης και κατοχύρωσης της επανάστασης.

Κατά τη διάρκεια της online εκδήλωσης, ακούστηκαν παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια από τις Χορωδίες του Σχολείου μας, ενώ στο τέλος ψάλλαμε τον Εθνικό Ύμνο. Σημειώνουμε πως στις φωτογραφίες που ακολουθούν με στιγμιότυπα της προβολής, έχουν περικοπεί ονοματεπώνυμα και άλλα στοιχεία, λόγω προσωπικών δεδομένων.

Σημειώνει σε ευχαριστήριο μήνυμα του ο κ. Συρόπουλος: “200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η τιμητική πρόσκληση από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Ρόδου για μία διαδικτυακή ομιλία, μού έδωσε την ευκαιρία να μοιραστώ σκέψεις που αφορούν στην αθέατη πλευρά του ηρωισμού. Οι επαναστάσεις γράφονται με αίμα αλλά κατοχυρώνονται με μελάνι. Και οι άνθρωποι του πνεύματος, αυτοί που καλλιέργησαν την ανάγκη διεκδίκησης του Ιδανικού της Ελευθερίας, αυτοί που άσκησαν την πολιτιστική διπλωματία μαζί με τους πολιτικούς και διπλωμάτες που πάλεψαν σε ανακτορικές αίθουσες και σε αίθουσες συνεδριάσεων, διαμορφώνοντας πρωτόκολλα, διαβήματα, αποφάσεις και κατοχύρωσαν τα αποτελέσματα της Επανάστασης, αξίζουν ειδική μνεία. Όταν οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου έπαιξαν και τραγούδησαν μαζί τον Εθνικό Ύμνο, επισφράγισαν την ουσία της επετείου: επέτειος χρέους, όχι μνήμης! Χρέος προς όσα κληροδοτήθηκαν, χρέος προς αυτά τα παιδιά του Σήμερα, όχι του αύριο, αυτά που τώρα αναλαμβάνουν την δική τους θέση στην εξέλιξη του χρόνου και της Ιστορίας της πατρίδας τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθούμε την ουσία της αυριανής επετείου”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...