Προσομοίωση Ευρωπαϊκών Θεσμών- Μαθαίνοντας την Ε.Ε.

Στη δράση «Προσομοίωση Ευρωπαϊκών Θεσμών- Μαθαίνοντας την Ε.Ε.» που διοργανώνεται από τον Δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, συμμετέχει το Σχολείο μας με μαθήτριες της Γ? Γυμνασίου (με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας).

Στόχος της συγκεκριμένης πιλοτικής δράσης είναι η κατανόηση της λειτουργίας της ΕΕ και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά δρώμενα, η επεξεργασία και η παρουσίαση, εκ μέρους των μαθητών/τριών, θέσεων σε συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της πολιτικής και η συνεργατική διαβούλευση σε συλλογικά όργανα.

Η πιλοτική εφαρμογή της προσομοίωσης των ευρωπαϊκών θεσμών, «MyEurope », θα ξεκινήσει να υλοποιείται διαδικτυακά τον Απρίλιο του 2021. Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις αποτελούνται από 2 κύκλους και υλοποιούνται ως εξής: 1) Ενιαίες συναντήσεις για όλα τα σχολεία, 4  διδακτικές ώρες, 2)  Ανά  σχολείο,  4 διδακτικές ώρες. Η διαδικασία της προσομοίωσης  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 21 Μαΐου 2021. Υπεύθυνοι καθηγητές: Έλενα Κακογιάννη, Παναγιώτης Λουκάς Μπέλλος, ενώ συντονίστρια και υπεύθυνη όλης της διαδικασίας είναι η κ. Φτακλάκη Ελευθερία, πολιτική επιστήμονας στις διεθνείς σχέσεις και από τη ΔΔΕ Δωδεκανήσου η κ. Μουλά Ευαγγελία, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων.

Οι νέοι της νησιωτικής Ευρώπης, οι νέοι της Δωδεκανήσου, μιλούν για το Μέλλον της Ευρώπης, μέσα από μια πιλοτική δράση προσομοίωσης ευρωπαϊκών θεσμών. Μαθητές και μαθήτριες από 5 σχολεία της Δωδεκανήσου, συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, καταθέτοντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τη δική τους Ευρώπη, την Ευρώπη της νέας γενιάς.

Οι άξονες της διαβούλευσης αφορούν στις 4 προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια «ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία», μια «Ευρώπη κατάλληλη για τη ψηφιακή εποχή», «μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία» και για τον ?πολιτισμό, τη νεολαία, την εκπαίδευση?.

(Σημειώνουμε πως στις φωτογραφίες που ακολουθούν με στιγμιότυπα των διαδικτυακών συναντήσεων, έχουν περικοπεί ονοματεπώνυμα και άλλα στοιχεία, λόγω προσωπικών δεδομένων).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...