Χριστούγεννα σ’ ένα Παλάτι

« Χριστούγεννα σ? ένα Παλάτι ? με αγγέλων ύμνους»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σημειώνει: «Διοργανώνουμε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τις εορταστικές της δράσεις με σημείο αναφοράς πάντα το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, αντλώντας έμπνευση από τα κειμήλια και τα έργα τέχνης που το κοσμούν, καθώς επίσης και από τις μόνιμες και περιοδικές του εκθέσεις. Αυτή τη φορά, λόγω των ειδικών συνθηκών και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας, πραγματοποιήσαμε τις δράσεις μας από ? απόσταση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και το διαδίκτυο.

 Η ιδέα για φέτος ήταν οι άγγελοι! Οι άγγελοι ως ευαγγελιστές της έλευσης του Χριστού στον κόσμο, δοξολογούντες την Γέννηση του Θεανθρώπου, αγγελιαφόροι της θεϊκής βούλησης, μάρτυρες σημαντικών γεγονότων του βίου Του, φύλακες και προστάτες της ανθρωπότητας. Οι Δωδεκανήσιοι άλλωστε, με επίκεντρο τη Σύμη, τιμούν ιδιαίτερα τους αρχαγγέλους, όπως μαρτυρά και το πλήθος των μονών και των εκκλησιών που έχουν αφιερωθεί προς τιμή τους! Στο πνεύμα αυτό, τα αγγελόμορφα κηροπήγια και οι μαρμάρινες ανάγλυφες συνθέσεις με παραστάσεις Ευαγγελισμού, Βάφτισης, Σταύρωσης και Αποκαθήλωσης στις αίθουσες του ορόφου, καθώς επίσης και λεπτομέρειες εικόνων της βυζαντινής έκθεσης, καθόρισαν την φετινή μας επιλογή και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις εορταστικές μας δράσεις.

Εφέτος, με κάποιον τρόπο, καταφέραμε να διατηρήσουμε την αλληλεπίδρασή μας με το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και να κρατήσουμε ζωντανό το θεσμό «Χριστούγεννα ?σ? ένα Παλάτι», μέσα από ένα γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι με αναφορά στους αγγέλους που δοξολογούν τη Γέννηση του Χριστού. Ένα τραγούδι που τόσο όμορφα ενορχηστρώθηκε και τραγουδήθηκε από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου με τη βοήθεια των καθηγητών τους. Το τραγούδι αυτό, μαζί με εικόνες από το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, θα είναι η ευχή μας για τις φετινές γιορτές, ταξιδεύοντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου και μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας Γέννησης και όσων αυτή ευαγγελίζεται: Ειρήνη και Ευτυχία στην Οικουμένη».

«Οι ποιμένες γονατίζουν» (Hark! The Herald Angels Sing: μουσική: Felix Mendelssohn, στίχοι: Charles Wesley, George Whitefield).

Δείτε το βίντεο, στο κανάλι του Σχολείου στο youtube, πατώντας εδώ

Συμμετέχουν:

Ευρωπαϊκή Χορωδία: μαέστρος, μείξη ήχου: Μιχάλης Καλαεντζής

Ευρωπαϊκή Ορχήστρα: μαέστρος, ενορχήστρωση: Βαγγέλης Μάνδηλας

Μείξη ήχου: Εμίλ Πολυμένωφ

Μοντάζ, τηλεσκηνοθεσία: Γιώργος Μυστιλόγλου