Επετειακές Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Ρόδου στο διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η διήμερη εκδήλωση ήταν το αποτέλεσμα συμμετοχών Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, Μουσικών Σχολείων και πανεπιστημίων με θέματα που αφορούσαν την Ελληνική Επανάσταση.

Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου εκπροσώπησε το Νότιο Αιγαίο, ως το μοναδικό Μουσικό Σχολείο της Περιφέρειας, γεγονός που συντέλεσε στη χρηματοδότηση της αποστολής από το ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου και από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για τη στήριξη και την  άμεση ανταπόκρισή τους.

Οι πρόβες ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών μαθημάτων της περασμένης σχολικής χρονιάς, με την καθηγήτρια παραδοσιακής μουσικής κ. Ματίνα Μάστορα, στα πλαίσια του υποχρεωτικού μαθήματος της παραδοσιακής χορωδίας. Κεντρική ιδέα και στόχος της δράσης αυτής, ήταν  αφενός να αποτυπωθούν μουσικά και καλλιτεχνικά αθέατες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από γνωστά, αλλά και από πιο σπάνια και ιδιαίτερα τραγούδια που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στον Αγώνα των Ελλήνων και αφετέρου να φωτίσουν περισσότερο την καθημερινή ζωή του λαού μας και τα συναισθήματα, τον έρωτα, τη νιότη, τη λύπη και το θρήνο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε μουσικά κομμάτια της Δωδεκανήσου, ένα από τα οποία «Ο Μηλιδώνης» εκτελέστηκε για πρώτη φορά. Η συγκεκριμένη δράση έλαβε χώρα κάτω από δυσμενείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της πανδημίας και προέκυψε από την ανάγκη των μαθητών/μαθητριών μας να ενώσουν τις φωνές τους έτσι ώστε να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν καλλιτεχνικά με την κοινωνία.  Σταδιακά εμπλουτίστηκε  με την προσθήκη ιστορικών στοιχείων, κειμένων, αφηγήσεων και βιντεοπροβολών προκειμένου να υπάρξει «ροή» και σύνδεση μεταξύ των τραγουδιών από την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ. Ανθούλα Κολιάδη, η οποία είχε και τον τελικό συντονισμό στη σκηνή, με μαθητές/τριες της Α?, Β? και Γ? Λυκείου, συνοδεύοντας την καλλιτεχνική εκδρομή μαζί με τον υποδιευθυντή κ. Παναγιώτη-Λουκά Μπέλλο.

Η Διεύθυνση μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στήριξαν από την αρχή το καλλιτεχνικό αυτό ταξίδι, συντελώντας στην διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών, που απαιτούνται, ιδιαιτέρως δυσκολότερες, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας κατάφεραν να παρευρεθούν στο χώρο του Μεγάρου αποκομίζοντας καλλιτεχνικές εμπειρίες ζωής, παρακολουθώντας τη δυναμική άλλων Μουσικών Σχολείων και παίζοντας μουσική σε μία από τις σημαντικότερες μουσικές σκηνές της Ελλάδας, μετά από μία μεγάλη περίοδο εγκλεισμού και στέρησης μουσικής έκφρασης σε δημόσιους χώρους.

 Ο Διευθυντής κ. Νικήτας Νικόλαος Χρυσοχός και οι Υποδιευθυντές του Σχολείου κ. Έλενα Κακογιάννη, κ. Γιάννης Αναγνώστου, κ. Παναγιώτης-Λουκάς Μπέλλος και ο Σύλλογος Διδασκόντων, ευχαριστούμε θερμά όλους τους προαναφερθέντες, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ΔΟΠΑΡ του Δήμου Ρόδου, όλους/όλες τους εκπαιδευτικούς που έμμεσα ή άμεσα συνέβαλαν στην υλοποίηση, καθώς και τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη και την Συντονίστρια Μουσικής κ. Θεοδώρα Τσιμπούρη, για τη συνεχή στήριξη και την εμπιστοσύνη τους.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής πατώντας εδώ.

Δελτίο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δείτε πατώντας εδώ.

Συζητήσαμε για λίγα λεπτά για το θεσμό των Μουσικών Σχολείων και τις σημαντικές καλλιτεχνικές συναντήσεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε, με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Και φυσικά, αδράξαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε τη στολισμένη Αθήνα, να δούμε μία θεατρική παράσταση και να παίξουμε νησιώτικη μουσική σε ένα κουτούκι.