Αναβιώνοντας  τραγούδια από την συλλογή του S. Baud Bovy (1935)

To προηγούμενο σχολικό έτος (2022-23) το Μουσικό  Σχολείο Ρόδου δέχθηκε  αίτημα  του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι», για συμμετοχή μαθητών/μαθητριών στο  εγχείρημα αναπαραγωγής παραδοσιακών τραγουδιών από την Σορωνή Ρόδου που περιλαμβάνονται στην συλλογή του Ελβετού νεο-ελληνιστή, μουσικού και μουσικολόγου, S. Baud-Bovy. Στόχος ήταν να συμπεριληφθούν τα τραγούδια αυτά στην έκδοση για τη Σορωνή  από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών “Γιορτάζοντας και τραγουδώντας στη Σορωνή Ρόδου. Τρία λαογραφικά μελετήματα”, με την επιμέλεια της κ. Μαρίας Ανδρουλάκη.

Στα Μουσικά Σχολεία, η παράδοση συναντά τα νέα παιδιά, καθώς μαθητές και μαθήτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους/τις εκπαιδευτικούς, για να συντηρήσουν ή/και να αναβιώσουν το πνεύμα των προγόνων μέσα από παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες που η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές πρακτικές του παρελθόντος έχει προ πολλού θέσει στο περιθώριο.

Έτσι, το Μουσικό Σχολείο Ρόδου δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο αίτημα που παρέχει την ευκαιρία για μία αναδρομή στο παρελθόν και  ταυτόχρονα ανανεώνει το μουσικό ρεπερτόριο της Ρόδου και δίνει την ευκαιρία για σύγχρονες  προσεγγίσεις του πλούτου των παραδοσιακών ήχων.

Οι εκπαιδευτικοί, καθηγητές μουσικής του Σχολείου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέλαβαν την διεκπεραίωση  του έργου: Την διδασκαλία των τραγουδιών ανέλαβε η καθηγήτρια παραδοσιακής μουσικής και συνεργάτιδα του Συλλόγου «Το Αμπερνάλλι», Μάστορα Σταματία (Ματίνα), με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των υποδιευθυντών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου τo 2022- ’23, καθηγητών μουσικής, Μπέλλου Παναγιώτη- Λουκά και Κακογιάννη Ελένης. Η Μάστορα Σταματία (Ματίνα) συμμετέχει ακόμα τραγουδώντας σε 4 τραγούδια, ενώ ο Πολυμένωφ Εμίλ ηχογράφησε τα τραγούδια στο Αμφιθέατρο του Σχολείου.

Εκκινώντας από τις καταγραφές του S. Baud-Bovy, είχαμε τη στήριξη από ντόπιους μουσικούς και κατοίκους της Σορωνής, που το μουσικό τους αισθητήριο αποδείχθηκε αλάνθαστο για την καλύτερη απόδοση των τραγουδιών της συλλογής, στις οποίες έγιναν ελάχιστες παρεμβάσεις, κυρίως όσον αφορά σε ποικίλματα και στους στίχους των τραγουδιών, ενώ η ενορχήστρωση έγινε από τους/τις εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με τους/τις μαθητές/μαθήτριες.

Η προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών, που δίνει φωνή σε τραγούδια της Σορωνής Ρόδου, από τις καταγραφές του S. Baud-Bovy, τελεσφόρησε αισίως και είχε ως αποτέλεσμα την ηχογράφηση 9 τραγουδιών, που περιλαμβάνονται στο δεύτερο cd του βιβλίου. Καθένα από τα τραγούδια αυτά είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, ένας ήχος που ξυπνά τις μνήμες και αναδεικνύει την καρδιά της τοπικής κουλτούρας. Οι μελωδίες που ακούγονται αντικατοπτρίζουν τη βαθιά σύνδεση των καλλιτεχνών με τον τόπο τους, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της παράδοσης στη σύγχρονη εποχή. Οι ρυθμοί και οι μελωδίες των παραδοσιακών οργάνων συνδυάζονται με τις φωνές των νέων καλλιτεχνών, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό και πολυδιάστατο ήχο. Καθώς ανακαλύπτουμε αυτόν τον ήχο, διαπιστώνουμε ότι η μουσική είναι πολύ περισσότερο από απλός  ήχος. Είναι η ψυχή μιας κοινότητας, η φωνή της παράδοσης και η γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» για την ευκαιρία που μας έδωσε να μελετήσουμε και να φέρουμε στο φως ξεχασμένες μελωδίες της Σορωνής, στον Ροδίτη μουσικό κ. Κλαδάκη Ιωάννη για τις πληροφορίες που μας έδωσε και φυσικά στους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, που με ευσυνειδησία ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του έργου και συγκεκριμένα στους:

  • Αγκά Ιωάννη (παραδοσιακό βιολί),
  • Γιαννακλή Δέσποινα- Μιχαέλα (σαντούρι και τραγούδι),
  • Κατσουράκη Νικόλαο (κρουστά),
  • Κορρέ Κατερίνα (τραγούδι) και
  • Μοσχίδη Σταύρο- Άγγελο (λαούτο).

Τέλος ευχαριστούμε το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, για το ενδιαφέρον του να εκδώσει βιβλίο για τον πολιτισμό και τα τραγούδια της Σορωνής Ρόδου και τον Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Θεολόγο Χρήστο, ο οποίος ανέλαβε τον Ιούνιο του 2023, αγκάλιασε και προώθησε αυτήν τη δράση, η οποία θα υπάρχει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές μουσικών, λαογράφων, μελετητών και φυσικά των κατοίκων της Σορωνής και ευρύτερα της Ρόδου και με τις γνώσεις του διαμόρφωσε κάποιες τελικές ερμηνείες και κείμενα.

Τραγούδια:

  1. Κάλαντα Πρωτοχρονιάς. Τραγούδι: Όλοι
  2. Κάλαντα Φώτων. Τραγούδι: Κορρέ Κατερίνα, Μάστορα Σταματία (Ματίνα)
  3. Να ΄ν΄ώρα καλή. Τραγούδι: Μάστορα Σταματία (Ματίνα)
  4. Στα καλέσματα. Τραγούδι: Μάστορα Σταματία (Ματίνα)
  5. Χύνει το πεύκο σαν κοπεί. Τραγούδι: Κορρέ Κατερίνα
  6. Φέτος το καλοκαιράκι. Τραγούδι: Γιαννακλή Δέσποινα- Μιχαέλα και όλοι
  7. Πέρα στους πέρα κάμπους. Τραγούδι: Όλοι
  8. Η Σούσα. Τραγούδι: Κορρέ Κατερίνα
  9. Σαράντα μέρες μελετώ. Τραγούδι: Κορρέ Κατερίνα, Μάστορα Σταματία (Ματίνα).

Ίσως σας ενδιαφέρουν…