Let’s leave a mark on the Nature: World Music for Plantasia – 3: Πολωνία

Πραγματοποιήθηκε η τρίτη φάση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “Let’s leave a mark on the Nature: World Music for Plantasia”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Μουσικό Σχολείο Ρόδου μαζί με άλλες τρεις χώρες: την Τουρκία, τη Λιθουανία και την Πολωνία. Από την Κυριακή 6 Απριλίου έως την Παρασκευή 11 Απριλίου επισκεφθήκαμε την Πολωνία και το Σχολείο Ignacy Łukasiewicz, στην πόλη Środa Wielkopolska. Οι μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου που συμμετείχαν ήταν οι: Δημήτρης Μαντικός Γιώργος Μάγγος, Αμάντα Μπρονστ, Αγνή Νιανιάκη και οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης-Λουκάς Μπέλλος και Γιώργος Ανδρικόπουλος. Στο Σχολείο συνεργάστηκαν για την προετοιμασία τους οι εκπαιδευτικοί Ανθούλα Κολιάδη και Μαρία Καραπατάκη.

Το πρωί της Δευτέρας συμμετείχαμε σε μια τελετή καλωσορίσματος και παρουσιάσαμε τις χώρες, τις πόλεις και τα Σχολεία μας. Το απόγευμα, περά από τις πρόβες που πραγματοποιήσαμε, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε ένα θεματικό μπλοκ για την πράσινη αρχιτεκτονική, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα βοτανικών πειραμάτων που διεξήγαγαν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εκπαιδευτικοί επισκεφθήκαμε τα γραφεία της πόλης και συναντηθήκαμε με τον κ. Paweł Wullert (αντιδήμαρχο) και την κ. Małgorzata Kaczmarek (προϊστάμενος του Τμήματος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο δημαρχείο της Środa). Οι μαθητές και οι μαθήτριες, έλαβαν μέρος σε εργαστήρια μουσικής στο Σχολείο, μετά από τα οποία επισκέφτηκαν τον καθεδρικό ναό της πόλης και έκαναν μια βόλτα στο μεσαιωνικό της κομμάτι.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν στις πρόβες για τη συναυλία του έργου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία τον Μάιο, στην τελική μας επίσκεψη. Οι δάσκαλοι, με τη σειρά τους, συζήτησαν για τις δραστηριότητες του προγράμματος και πως διαφαίνεται αλλά και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε πολιτισμικό δρώμενο, οποιασδήποτε χώρας, η προσέγγιση orff schulwerk. Την Τρίτη περιηγήθηκαν στη πόλη Πόζναν, ενώ την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε και η τελετή απονομής των βεβαιώσεων συμμετοχής.

Την Πέμπτη ολόκληρη η διεθνής ομάδα συμμετείχε σε ένα ταξίδι στο Kórnik και το Rogalin. Στο Kórnik επισκεφθήκαμε το κάστρο και το δενδροκομείο και στο Rogalin, είδαμε το παλάτι Raczyński, τον γαλλικό κήπο του Rococo και το αγγλικό πάρκο με τις βελανιδιές Lech, Czech και Rus. Το νεογοτθικό κάστρο χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Πολωνό Dzialynski και σχεδιάστηκε από τον Γερμανό Karl Friedrick. Εκτός από το νεογοτθικό, μπορείτε να ανακαλύψετε στοιχεία του οριενταλισμού μέσα και έξω από το κάστρο και μεγάλη συλλογή από έπιπλα, όπλα, αντικείμενα τέχνης, πανοπλίες, εικόνες, παλιά βιβλία. Παράλληλα με το κάστρο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα δενδροκομείο με πολλά δέντρα αλλά και φυτά από όλο τον κόσμο. Την ίδια μέρα, πήγαμε στο Rogalin όπου βρίσκονται το παλάτι Raczynski, ο κήπος γαλλικού ροκοκό και το αγγλικό πάρκο. Εδώ είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε σε όλη την περιοχή και στο τέλος της διαδρομής ήρθαμε σε επαφή με τρεις βελανιδιές, που σύμφωνα με το μύθο συμβόλιζαν τρία αδέρφια (Λεχ, Ρωσ και Τσέχικα) που έχουν άμεση σχέση με την δημιουργία των σημερινών χωρών της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον μύθο, αφορμή για να φτιάξει, Ο Λέχ, την Πολωνία σε αυτό το γεωγραφικό σημείο ήταν ένας άσπρος αετός που πέταγε την ώρα που ήλιος είχε κάνει τον ουρανό κόκκινο. Αυτό το πήρε ως θεϊκό σημάδι για να δημιοργήσει την Πολωνία αλλά και με βάση αυτά τα χρώματα δημιουργήθηκε και η σημαία της χώρας.

Την Παρασκευή, σε ανάμνηση της διεθνούς συνεργασίας, οι συμμετέχοντες της συνάντησης φύτεψαν φυτά σχεδιάζοντας το κλειδί του σολ, στο πάρκο Łazienki στη Środa.

Το έργο Erasmus+ “Let’s leave a mark on the nature: world music for plantasia” εστιάζει στη φύση και τη μουσική εκπαίδευση. Η συμμετοχή στο έργο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, εκτός από μουσικές και κοινωνικές δεξιότητες, να αναπτύξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας την αγγλική γλώσσα, αφού κατά τη διάρκεια κάθε συνάντησης του έργου φιλοξενούνται με τις οικογένειες των συνομηλίκων τους και πρέπει να επικοινωνούν στα αγγλικά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…