Γιορτάζοντας και τραγουδώντας στην Σορωνή Ρόδου. Τρία λαογραφικά μελετήματα

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση στη Σορωνή της Ρόδου, του βιβλίου του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών “Γιορτάζοντας και τραγουδώντας στη Σορωνή Ρόδου. Τρία λαογραφικά μελετήματα” (Celebrating and Singing in Soroni Rhodes. Three Folklore Studies).  Συγγραφέας του, η δρ. Μαρία Ανδρουλάκη, λαογράφος και μουσικολόγος, Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Eρεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας και ερευνήτρια της λαογραφίας της Ρόδου. Η πρωτοβουλία, πριν 12 χρόνια ήταν της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής, για την πραγματοποίηση μιας επίπονης έρευνας και καταγραφής λαογραφικού, μουσικολογικού και εθνομουσικολογικού υλικού. Κατόπιν με τη συνεργασία του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι» και δεκάδων Σορωνιατών που άνοιξαν τις καρδιές και τα μπαούλα τους, αυτή η αναζήτηση και η επιστημονική μελέτη χρόνων, επεξεργάστηκε και εκδόθηκε μαζί με δύο cd, ένα με τη συλλογή του Αμαργιανάκη του 1969 και ένα με τραγούδια που αναβίωσαν μαθητές/τριες του Μουσικού Σχολείου μας, σε ένα δίγλωσσο βιβλίο (ελληνικά-αγγλικά). 

Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, μετά από πρόσκληση, επεξεργάστηκε και απέδωσε 9 σορωνιάτικα τραγούδια από τη συλλογή του B. Bovy. (Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες εδώ: https://gym-mous-rodou.dod.sch.gr/anavionontas-tragoudia-tou-baud-bovy/). Στο 2ο αυτό cd του βιβλίου ακούγονται οι μαθητές/τριες και πλέον φοιτητές Αγκάς Ιωάννης (παραδοσιακό βιολί), Κατσουράκης Νικόλαος (κρουστά), Κορρέ Κατερίνα (τραγούδι),Μοσχίδης Σταύρος- Άγγελος (λαούτο) και η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Γιαννακλή Δέσποινα- Μιχαέλα (σαντούρι και τραγούδι). Μαζί τους η καθηγήτρια παραδοσιακής μουσικής κ. Μάστορα Σταματία (Ματίνα).

Στην παρουσίαση του βιβλίου, ομιλητές ήταν: Βαρβάρα Σταυριά, Πρόεδρος του Πολ. και Λαογρ. Συλ. Σορωνής «Το Αμπερνάλλι», Γιάννης Μαρίνος, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής, Δρ Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Δρ Χρήστος Θεολόγος, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, Δρ Μαρία Χατζηνικόλα, Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Νικολέτα Χατζηγεωργίου, MEd, Φιλόλογος γενικής & ειδικής αγωγής, Παναγιώτης-Λουκάς Μπέλλος, ΜEd, Μουσικοπαιδαγωγός, Υποδιευθυντής του Μ.Σ.Ρ., Σάββας-Αλέξανδρος Παυλίδης, Μεταφραστής του βιβλίου στην αγγλική και η συγγραφέας Δρ Μαρία Ανδρουλάκη.  Παρόντες, απηύθυναν χαιρετισμό, ο πρόεδρος της ΑΝΔΩ κ. Μπάρδος Χρήστος και ο καθηγητής στην Αμερική και πρόεδρος της “Παιδεία” κ. Τομάζος Ηλίας.

Κάποια σορωνιάτικα τραγούδια και κάλαντα, απέδωσαν μαθητές, μαθήτριες από τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής και Παραδοσιακής Χορωδίας, του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Μάστορα Ματίνα, τον κ. Ανδρικόπουλο Γιώργο, τον κ. Κωστάκη Μιχάλη, τον κ. Κοκκαλάκη Βασίλη και τον κ. Πασχαλίδη Πολέμαχο.

Η όλη αυτή διαδικασία αναβίωσης των τραγουδιών για το βιβλίο, είχε αναδειχθεί και σε πανελλήνιο συνέδριο λαογραφίας, το οποίο είχε διεξαχθεί τον Νοέμβριο 2024, από την εκπαιδευτικό κ. Κολιάδη Ανθούλα, σε συνεργασία με την κ. Μάστορα Ματίνα. τον κ. Θεολόγο Χρήστο και τον κ. Μπέλλο Παναγιώτη-Λουκά. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://gym-mous-rodou.dod.sch.gr/synedrio-laografias-2024/

Ίσως σας ενδιαφέρουν…