Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2024

Το Σχολείο μας συμμετείχε και φέτος, με μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ γυμνασίου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, στο επίπεδο Α1, με τη στήριξη της υπεύθυνης καθηγήτριας, κ. Τοτόμη Κωνσταντίνας.

Σύμφωνα με το θέμα του διαγωνισμού, εμπνευσμένο από τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι (Ιούλιος – Αύγουστος 2024), οι μαθητές/τριες έπρεπε να φανταστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους μασκότ, στη συνέχεια, σε ένα βίντεο μέγιστης διάρκειας 4΄, ο κάθε μαθητής/τρια έπρεπε να επιλέξει και να ενσαρκώσει έναν αθλητή (Έλληνα ή Γάλλο) των ολυμπιακών ή/και παραολυμπιακών αγώνων όλων των εποχών και τέλος, σε ένα έγγραφο, έπρεπε να γράψουν μια φράση, εξηγώντας γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο αθλητή και γιατί τους αρέσει το συγκεκριμένο άθλημα. Στο ίδιο έγγραφο έπρεπε να παρουσιαστεί και η ταυτότητα της μασκότ.

Και τη φετινή χρονιά, οι μαθητές/τριες μας εργάστηκαν με μεγάλο ζήλο και ενθουσιασμό! Πρωτίστως, εμπνεύστηκαν και στη συνέχεια κατασκεύασαν τη μασκότ που ήταν το ελάφι της Ρόδου, με την πολύτιμη καθοδήγηση της καθηγήτριας των καλλιτεχνικών, κ. Ρένας Γρηγοριάδου. Στη συνέχεια, ετοίμασαν το βιντεάκι όπου πρόσθεσαν, ως στοιχεία πρωτοτυπίας, ένα μίνι θεατρικό της αναπαράστασης της αφής της ολυμπιακής φλόγας, μια μίνι τελετή λήξης των ολυμπιακών αγώνων με μουσική επένδυση τον Ολυμπιακό Ύμνο του Κωστή Παλαμά, όπως τον ερμήνευσαν μαθητές/τριες της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Σχολείου μας, υπό τη Δ/νση του καθηγητή μουσικής, κ. Μιχάλη Καλαεντζή. Τέλος, ετοίμασαν το έγγραφο με τις επεξηγήσεις και την ταυτότητα της Μασκότ, όπου ως πρωτοτυπία, επέλεξαν να παρουσιάσουν τη μασκότ μέσα από ένα επεξηγηματικής φύσεως ποίημα που δημιούργησαν.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές/τις μαθήτριες μας που συμμετείχαν: Ανδρίκου Αγγελική, Βασιλόπουλος– Βουσδούκος Κωνσταντίνος– Θεόδωρος, Γεωργιάδη Ιωάννα, Καλαεντζή Δέσποινα, Κανάκα Σαμάνθα, Καραταπάνη Αλεξάνδρα, Κουντούρης Αναστάσιος, Μαρίνου Λαμπρινή,  Παυλής Ιωάννης, Παπαδημητρίου Χριστίνα, Φραντζολάκη Αλεξάνδρα, Χασταλή Μαρία, Χατζησταματίου Στεργούλα– Αμέλια.

Θερμές ευχαριστίες στους προαναφερθέντες εκπαιδευτικούς, καθώς και στον εκπαιδευτικό, κ. Κίτσιο Σοφρώνη, που συνόδεψε το θεατρικό με φλογέρα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα θέλαμε να απευθύνουμε και στην κλινική Ρόδου Euromedica, και συγκεκριμένα στην κ. Σαββάκη που μας διέθεσε αμαξίδιο του νοσοκομείου για να αναπαραστήσουμε παρολυμπιονίκη ξιφασκίας με αμαξίδιο, καθώς και στην κ. Γιορδαμνή, χοροδιδάσκαλο, που μας διέθεσε στολές για τις ιέρειες του θεατρικού μας.

Παραθέτουμε το βίντεο και το έγγραφο που στείλαμε στον διαγωνισμό, καθώς και μια μετάφραση του ποιήματος (δυστυχώς, δεν μπορεί να αποδοθεί η ομοιοκαταληξία στα ελληνικά).

Ίσως σας ενδιαφέρουν…