«Χριστούγεννα σ’ ένα Παλάτι: μετρώντας ψηφίδες παρέα με καλικάντζαρους»

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 μαθητές/τριες του Σχολείου μας συμμετείχαν στην κατασκευή χειροποίητων στολιδιών. Στα εργαστήρια αυτά οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση που φιλοξενείται την περίοδο αυτή στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου με τίτλο «Hermes Balducci pinxit. Ψηφιδωτά δάπεδα από την Κω» και θέμα τις υδατογραφίες των περίφημων ψηφιδωτών της Κω που αποτυπώθηκαν εξαιρετικά από τον Ιταλό μηχανικό Hermes Balducci τη διετία 1935-1937. Συνόδευαν οι καθηγήτριες: Τάτση Κάτια, Σπηλιώτη Αλθέα, Μιχαλοπούλου Φλώρα.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη γιορτή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά», στην Αίθουσα του Χορού του Παλατιού με κάλαντα, βυζαντινούς ψαλμούς, θεατρικά δρώμενα και ?καλικαντζαροϊστορίες. Τα άλλοτε μοχθηρά και άλλοτε παιχνιδιάρικα καταχθόνια πλάσματα, τις ημέρες των γιορτών έχουν την τιμητική τους, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, την περίοδο του Δωδεκαήμερου ανεβαίνουν στη γη και αναστατώνουν τη ζωή των ανθρώπων.

Αυτή τη φορά στο δρόμο τους θα βρεθεί  ένας πανέξυπνος μυλωνάς, μια πονηρή μαμή, μια εκδικητική μητριά, μια καλοσυνάτη προγονή, ένας φιλάργυρος χωριάτης και ένας απελπισμένος ακαμάτης. Άραγε ποιος θα ξεγελάσει ποιον; H Ευαγγελία Γκέλη, ο Αριστείδης  Μιαούλης, η Μαρία Πάσσαρο και ο Παναγιώτης Τσακίρης θα μας αφηγηθούν ιστορίες από την πλούσια παράδοσή μας,καθώς επίσης και το χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Της κοκκώνας το σπίτι», με πρωταγωνιστές παγανά, λυκοκάντζαρους, σκαρκάντζαλους και κάους  και θα μας ταξιδέψουν σε εποχές, όχι πολύ μακρινές, τότε που τα κρύα βράδια του χειμώνα οι παρέες αποσπέριζαν με ιστορίες που ζεσταίνουν την καρδιά.

Υπεύθυνοι καθηγητές/τριες ήταν οι: Σύνολο θεάτρου- μιούζικαλ: Κάτια Τάτση και Δήμητρα Μπήτου, Σύνολο βυζαντινού χορού: Γεώργιος Μπουτσάκης, Σύνολο παραδοσιακής Χορωδίας: Ματίνα Μάστορα, Σύνολο παραδοσιακής ορχήστρας: Γεώργιος Παραγυιός, Τάξη ταμπουρά: Σπύρος Τζουμερκιώτης, Τάξη παραδοσιακού βιολιού: Μαρία Ντόνα. Συντονισμός: Έλενα Κακογιάννη, Παναγιώτης Λουκάς Μπέλλος, Ματίνα Μάστορα. Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μαρία Μιχαηλίδου και την αρχαιολόγο κ. Αγγελική Κοσμά για τη συνεργασία και την επιτυχημένη δράση για 4η συνεχόμενη χρονιά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…