Εκπαιδευτική- Πολιτιστική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Σε μία εκπαιδευτική- πολιτιστική εκδρομή, συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου του Σχολείου μας, από τις 1 έως τις 5 Μαρτίου 2024, στη Θεσσαλονίκη. Συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Μπέλλος Παναγιώτης Λουκάς, κ. Γρηγοριάδου Ειρήνη και κ. Σκριμπόνης Κωνσταντίνος.

Οι μαθητές/μαθήτριες μας παρακολούθησαν μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με έργα: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Συμφωνία αρ. 25 σε σολ ελάσσονα, KV 183 και Γίρι Αντονίν Μπέντα (1722-1795): Μήδεια. Συμμετείχε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που ενσαρκώνει μοναδικά και τα έξι πρόσωπα της Μήδειας του Μπέντα, ενώ ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος διευθύνει την Κ.Ο.Θ. σε μία ανεπανάληπτη αλληλεπίδραση λόγου και μουσικής, που κόβει την ανάσα καθώς οι διάφοροι αντιφατικοί χαρακτήρες παρελαύνουν διαδοχικά αυξάνοντας την ένταση μέσα από τις αντικρουόμενες προσωπικότητές τους.
Ο Μότσαρτ έγραψε την περίφημη ‘Συμφωνία αρ. 25’ σε ηλικία μόλις 17 ετών. Πρόκειται για μία δραματική σύνθεση γεμάτη εμπνεύσεις και σπάνιο μελωδικό πλούτο, που αποκαλύπτει το θεϊκό ταλέντο του νεαρού δημιουργού της, ενώ υπονοεί έναν εσωτερικό θυμό ή μία απογοήτευσή του.

Παρακολούθησαν μία θεατρική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με το έργο «Οι Κωμικοί»: Μία παράσταση γεμάτη εικόνες, βιώματα, μνήμες, μουσικές που προσφέρει άφθονο γέλιο, γλυκιά συγκίνηση και «ταξιδεύει» το κοινό στην ιστορία του ελληνικού βωβού κινηματογράφου μέσα και από ιστορικά ντοκουμέντα, με κεντρικούς ήρωες πραγματικούς ηθοποιούς της εποχής, οι οποίοι έζησαν και έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ιστορίας της χώρας μέσα στα ταραγμένα χρόνια, μεταξύ του 1920 και του 1939. Η παράσταση είχε ζωντανή μουσική με 5μελή ορχήστρα, 25μελές θίασο, καινοτομίες με ζωντανή κάμερα που μετέδιδε σε μεγάλη οθόνη και βίντεο με ηθοποιούς που συνομιλούσαν «ζωντανά».

Επισκέφθηκαν τον Λευκό Πύργο, τον ναό του Αγίου  Δημητρίου, την Παλιά Πόλη και διάφορα άλλα σημαντικά σημεία της Θεσσαλονίκης με ξεναγό, τους Βασιλικούς Τάφους και το νέο μουσείο στη Βεργίνα, τα λουτρά Πόζαρ.

Επισκέφθηκαν τέλος, τα Μουσικά Σχολεία Βέροιας και Θεσσαλονίκης, τα οποία υποδέχθηκαν με τραγούδια και χορούς. Συνομίλησαν, γνωρίστηκαν και μίλησαν για τις εμπειρίες τους και τη σχολική καθημερινότητα τους. Οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα και για κοινές δράσεις που μπορούν να δημιουργηθούν στο μέλλον.

Η εκπαιδευτική- πολιτιστική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, αποδείχθηκε μια εξαιρετικά ενδυναμωτική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια πληθώρα δραστηριοτήτων που ενίσχυσαν την καλλιτεχνική και πολιτιστική τους κατανόηση, ενώ παράλληλα προσέφερε ευκαιρίες για εκπαιδευτική ανάπτυξη και κοινωνική διάδραση. Από τη συναυλία μέχρι τη θεατρική παράσταση, και από τις επισκέψεις σε μνημεία και μουσεία έως τις συναντήσεις με άλλα σχολεία, οι μαθητές/ μαθήτριες μας, είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, πλουτίζοντας τις εμπειρίες τους, οι οποίες θα τους συνοδεύσουν και θα τους εμπνεύσουν στο μέλλον.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…